MOSTin joukkue vahvistuu

Joukkueemme kasvaa kolmen uuden MOSTilaisen aloittaessa alkusyksyn aikana. Tiimissämme aloittaa ohjelmistorobotiikan konsultti, projektipäällikkö sekä ohjelmistorobotiikan harjoittelija.

Tutustu uusiin MOSTilaisiin ja lue mikä heitä robotiikassa innostaa

Essi Nevalainen, MOST Digitalin ohjelmistorobotiikan konsultti

Robotiikan kehittämisessä keskityn parhaiden kohteiden tunnistamiseen ja analysointiin sekä tehtävien määrittelyyn ja toteutusten koordinointiin. Olen opiskeluissani perehtynyt sekä ohjelmistorobottien toteutukseen että systeemityöprosessien hallintaan mm. scrum masterina. Lisäksi olen kiinnostunut digitalisaatiosta ja automaatiosta tuottavuuden ja tehokkuuden kasvattamisen välineinä.

Ohjelmistorobotiikka, koneoppiminen ja tekoäly ovat mielestäni erinomaisia työkaluja toiminnan tehostamiseen ja tekemisen sujuvoittamiseen. Erityisesti minua innostaa käytännön projektien nopeus ja joustavuus, jolla ratkaisut viedään kentälle.

Koulutukseltani olen tietojenkäsittelyn tradenomi keväältä 2017. Opiskelut päätin ajankohtaisiin teemoihin syventyen tekemällä MOST Digitalille opinnäytetyön koneoppimista hyödyntävästä ohjelmistorobottikapasiteetin optimoinnista.

Vapaa-ajallani rentoudun luonnossa koirien kanssa liikkuen sekä tv-sarjamaratoneja katsellen. Liikuntaharrastuksiani ovat mm. jooga ja sulkapallo. Niiden vastapainona nautin mielelläni jäätelöä, vuodenajasta riippumatta.

“Erityisesti minua innostaa käytännön projektien nopeus ja joustavuus, jolla ratkaisut viedään kentälle.”

Katri Tapio, MOST Digitalin projektipäällikkö

Koulutukseltani olen taloushallinnon tradenomi, joka on ottanut sivuloikan jo työuran alkupuolella ICT-asioiden pariin. Työkokemukseni koostuu yli 15 vuoden ajalta erilaisista tietojärjestelmien kehitys- ja käyttöönottotehtävistä. Taloushallinnon taustaani olen päässyt hyödyntämään erityisesti viimeisen neljän vuoden ajan, jolloin työskentelin projektipäällikkönä talouspalvelukeskuksessa erilaisten talous- ja henkilöstöhallinnon järjestelmien ja prosessien parissa.

Pari vuotta sitten kuulin ensimmäistä kertaa ohjelmistorobotiikasta, seurailin mielenkiinnolla sivusta kehitystä ja reilu vuosi sitten kävin koulutuksen, jossa pääsin itsekin iskemään kädet saveen ja rakentamaan robotteja. Edellisessä työpaikassani toimin robotiikan edistäjänä ja yhdessä asiantuntijoiden kanssa haimme kohteita, joihin ohjelmistorobotiikka parhaiten soveltuu ja lähdimme toteuttamaan robotteja.

Robotiikka ja tekoäly oikein hyödynnettynä lisää henkilöstön motivaatiota ja työtyytyväisyyttä, kun tylsät ja monotoniset työvaiheet saadaan siirrettyä roboteille.

Asun puolisoni ja kahden teini-ikäisen lapsemme kanssa Varsinais-Suomen ”Piilaaksossa” Salossa. Vapaa-ajallani liikun mieluusti metsässä kävellen tai juosten koiramme Pipsan kanssa tai vietän aikaa mökillämme Kemiönsaaressa. Mökkimme on vielä rakennusvaiheessa ja hanslankarina toimiminen on hyvää vastapainoa tietotyölle.

Kun on aika rentoutua, se onnistuu helposti kun saan leipoa jotain hyvää, keskittyä hyvään kirjaan tai lähteä kalastamaan.

“Robotiikka ja tekoäly oikein hyödynnettynä lisää henkilöstön motivaatiota ja työtyytyväisyyttä.”

Elias Koskinen, MOST Digitalin ohjelmistorobotiikan harjoittelija

Olen kotoisin Hartolasta, mutta työskentelen tällä hetkellä Tampereelta käsin. Teen MOST:lla viimeisen harjoitteluni, jonka jälkeen valmistun HAMK:sta tietojenkäsittelyn tradenomiksi. Varsinaista ohjelmistorobotiikkaa en ole ennen tehnyt, mutta skriptit ja koodaaminen on käyty läpi.

Tärkein harrastukseni on tietokoneet ja niillä pelaaminen, josta koulun lisäksi osa IT-tietämyksestäni kumpuaa. Harrastan myös retkeilyä ja siihen liittyvää oheistoimintaa kuten marjastusta ja sienestystä. Metsästys, kalastus ja jääkiekko ovat jääneet vähemmälle kaupungeissa opiskellessa. Minua kiinnostavat kaikenlaiset asiat ja ilmiöt, erityisesti historia ja luenkin melko paljon. Mielenkiintoni saa herätettyä helposti; kerrot vain jotain jännää mitä en vielä tiedä.

Suhteeni robotteihin on utopistinen. Ne tulevat varmasti lisääntymään sekä ohjelmistoina että fyysisinä. Uskon, että robotit omalta osaltaan pelastavat maailman, esimerkiksi keräämällä muovia meristä. Ikääntyville länsimaisille yhteiskunnille robotit tulevat olemaan tärkeitä työvoimana ja palveluiden takaajina. Suomen tulisikin satsata robotteihin nyt eikä huomenna, sillä muuten muut menevät ohi. Ohjelmistorobotiikka on loistava matalan kynnyksen keino toteuttaa digitalisaatiota käytännössä.

Tekoälystä ihmiset muistavat lähinnä kömpelöt keskustelu- ja chattibotit. Inhimillisen puheenparren kääntäminen robotille ymmärrettävään muotoon on edelleen hankalaa. Tekoälysovellukset ja varsinkin puheentunnistusohjelmat voivat kuitenkin tulevaisuudessa helpottaa käyttäjärajapinnan toimintaa.

“Ohjelmistorobotiikka on loistava matalan kynnyksen keino toteuttaa digitalisaatiota käytännössä.”